Det finns ju inget som är mer irriterande än när man klickar på en länk och möts av det tråkiga beskedet ”Error 404 – page not found.” En del sidor har bemödat sig att göra lite personliga ”404”-sidor som åtminstone hänvisar besökarna vidare till deras startsidor eller sökfunktion, men faktum kvarstår att sidan som besökaren söker inte finns och det är också dåligt ur sökmotorhänseende. Skulle en sidan som varit högt rankad hos Google bara tas bort utan vidare, så tappar man såklart den rankingen man arbetat upp under sannolikt en längre tid.

Så – hur undviker man då detta? Ja – som besökare kan du inte göra så mycket mer än att kanske bli lite irriterad på sajtägarna, men som just sajtägare kan du enkelt lösa detta!

Det första och enklaste tipset är egentligen att inte ta bort någon sida som legat uppe så länge att den hunnit bli indexerad av sökmotorerna (och det är inte mer än någon dag) om man absolut inte behöver göra det. Men det är klart, ibland vill man kanske ta bort något av den anledningen att innehållet är för gammalt eller direkt felaktigt och man helt enkelt inte har någon ny bra information att byta ut till. En annan – och troligen den vanligaste anledningen – är att man flyttar och/eller strukturerar om hela sin sajt och därmed får nya länkar till de olika delarna.

301 redirect

Lösningen är ganska enkel och heter ”301 redirect” och är en kodsnutt som man lägger in på sidan och som hänvisar såväl de surfande besökarna som sökmotorerna till en annan sida. Att lägga in en kodsnutt låter ju lite krångligt, men som tur är finns det funktioner för detta.

I vårt fall använder vi en där man helt enkelt bara skriver in den gamla sökvägen tillsammans med den nya sökvägen och hepp – så är 301 redirection aktivt.

 

Klicka för större bild

Besökarna skickas helt automatiskt vidare till den sidan man angett och sökmotorerna får reda på att denna sida nu har en ny adress och registrerar den nya adressen med bibehållen ranking, så att man inte förlorar den.

Detta är tyvärr en sak som många missar, speciellt när man bygger om sin sajt och får nya sökvägar, vilket gör att man tappar värdefull ranking hos sökmotorerna. Man har kanske betalat så kallade sökmotorkonsulter stora pengar för att hamna högt hos sökmotorerna, och sedan förstör man allt genom att missa omdirigeringen!

Så för att summera – ta aldrig bort en sida som legat ute skarpt mer än någon dag eller två utan att göra en 301 redirect till en annan sida. Känner man inte att man har någon bra motsvarande ny sida, så dirigera åtminstone om till er startsida.

Men den allra bästa tjänsten för besökaren är ju ändå att skicka dem till en sida med  motsvarande information som den de sökte efter, eller åtminstone till en sida med en förklaring om varför den information de sökte efter inte finns längre. Tänk som besökarna gör och hur ni reagerar när ni lägger tid på att söka runt efter information, vad skulle ni vilja bemötas av?

Pin It on Pinterest

Share This