Tisdagen den 29 Januari påbörjas jobbet med att uppgradera alla kunders webbsajter till WordPress 5. För de som är tekniskt intresserade kan ni läsa mer här om vad som är nytt i denna version. Ni kan också se en liten kort film sist i denna artikel.

Den största skillnaden är en helt ny editor som kallas för Gutenberg och som gör det möjligt att bygga i kolumner och att lätt infoga olika typer av element i sidorna. Men hallå säger ni kanske, det har vi ju gjort länge! Japp det stämmer, för det tema vi använder i Weekend WordPress Solution (Divi) har haft denna funktionalitet länge och vi kommer såklart att fortsätta använda den, så för ert dagliga arbete i sidorna kommer detta inte att innebära någon skillnad.

Skillnaden kan dock komma att synas när man jobbar med andra funktioner än sidorna, exempelvis nyheterna där de flesta av våra kunder använder standard-editorn istället för Divi, även om man KAN använda Divi även här om man så skulle vilja. Även en del andra funktioner som vissa använder kan använda standard-editorn.

Vi kommer dock till att börja med ställa in systemen så att de fortsätter att använda den klassiska editorn, av den anledningen att vi inte vill tvinga på er en ny funktion som ni inte hunnit bekanta er med, och – framför allt – vill vi att denna nya editor skall bli väl använd och att de flesta nya buggar skall hinna fixas till. Så tills vidare så kommer ni inte att märka någon skillnad någonstans!

Dock – när det görs en stor uppdatering av den grundläggande WordPress versionen, så finns det alltid en risk att vissa funktioner och plugins inte fungerar som det är tänkt. Risken är dock liten, eftersom vi ju väntat med att uppdatera tills nya WordPress varit i drift en tid (den släpptes i December) och på så sätt har förhoppningsvis alla plugin-tillverkare hunnit identifiera och fixa till eventuella problem. Dessutom kommer vår hostning-partner, som är de som gör uppdateringarna, att kolla alla sajter efter uppgraderingen så att allt verkar funka, om de upptäcker problem, så kommer de att rulla tillbaka till tidigare WordPress version tills felet kunnat identifieras och fixas.

Likaså kommer vi själva att kika igenom alla sajter för att se att allt ser normalt ut, men vi ber även er att vara lite uppmärksamma, för vissa problem kanske inte upptäckt förrän man använder funktionerna fullt ut. Förhoppningsvis kommer det inte att bli några problem för er – men om ni stöter på något som inte fungerar som det är tänkt – kontakta oss omgående så kikar vi på det! Maila då till support@webbexperterna.se.

 

Pin It on Pinterest

Share This